Prosty i szybki - krem cytrynowy
Jako, że nadeszła wiosna ewidentnie ciągnie mnie do lekkich i owocowych smaków. Dziś przyszła kolej na krem cytrynowy, który idealnie pasuje do tart, jako dodatek do deserów itp itd.
Krem cytrynowy:
- sok z 2 średnich cytryn
- 80-100g cukru (zależy, czy ktoś woli bardziej smak słodko - kwaśny, czy bardziej kwaśny)
- 2 całe jajka
- 50 g masła (masła, a nie śmixu, lub margaryny)
Zagrzałam wyciśnięty sok z cytryn, a następnie dodałam cukier. Trzeba cały czas mieszać aż do rozpuszczenia się cukru.
Następnie (najlepiej jedną ręką) dodać jajka pamiętając o tym by cały czas intensywnie mieszać.
Teraz czas na masło, mieszałam aż do jego rozpuszczenia.
Później trzymamy wszystko na wolnym ogniu aż wszystko się zredukuje do odpowiedniej gęstości - ok 15 min oczywiście mieszając.
Przelewamy do wyparzonego słoiczka i gotowe :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz