Chleb Dukana, czyli coś dla tych co postanowili pozbyć się z diety węglowodanów

Słyszałam najróżniejsze opinie na temat diety Dukana. Od mega pozytywnych do mega negatywnych. Prawda moim zdaniem leży gdzieś po środku, jednak jako poniekąd biolog pragnę zauważyć, że dieta pozbawiona w dużym stopniu węglowodanów i o zwiększonej zawartości białka z samego założenia nie może być niezdrowa. Oczywiście, jak do wszystkiego, tak i do tego trzeba podchodzić z głową, gdyż zbyt duże spożycie mięsa prowadzić może do tzw choroby bogaczy, czyli dny moczanowej, jednakże gdy jemy rozsądnie, stosujemy się do zasad diety Dukana, a do tego odżywiamy się różnorodnie, nic złego nie powinno się stać. Tak to jest, gdy chce się schudnąć, to zazwyczaj ogranicza się spożycie węglowodanów oraz tłuszczu. Białko natomiast nie dość, że jest podstawowym budulcem naszego organizmu, to dodatkowo bardzo długo się rozkłada i (o paradoksie) organizm zużywa dość sporo do tego energii. Pozostała ilość białka, której organizm nie potrzebuje, jest wydalana. Pamiętać jednak trzeba, że wypróżnianie przy spożyciu dużej ilości białka jest utrudnione, więc zalecane w diecie jedzenie otrębów jest konieczne. I w tym tkwi cały sekret.

Dziś przedstawiam przepis na tzw "Chleb" Dukana:

* 3 szklanki otrąb (mogą być mieszane pszenne i owsiane)
* 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
*4 jajka,
*opakowanie serka wiejskiego (nie musi być light, bo kto bardziej spostrzegawczy zauważy, że zmniejszając zawartość tłuszczu w produkcie producent dodał cukru, a że ten drugi jest gorszy, wolę produkty "nie-light"
*2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*0,5 łyżeczki soli
*dodatkowe przyprawy, jak ktoś lubi

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z serkiem wiejskim. Mieszamy pianę z białek z masą i dodajemy otręby, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C i pieczemy ok. 25-30 min.
WŁALA!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz